Kako liječiti osteohondrozu?

Bol s osteokondrozom kralježnice kod muškarca

Osteokondroza i redovita bol u leđima pogađa 60-80% populacije starije od 30 godina. Neliječena osteokondroza smanjuje kvalitetu života i može dovesti do invaliditeta i invaliditeta, stoga ju je važno prepoznati u početnim fazama razvoja i potražiti liječničku pomoć.

U ovom ćemo članku govoriti o osteokondrozi, njezinim simptomima i dijagnostičkim metodama, kao io tome kako razlikovati osteokondrozu od drugih bolesti koje se očituju bolovima u leđima i što učiniti ako se pojave znakovi osteokondroze kralježnice.

Što je osteohondroza kralježnice?

Osteokondroza je kronična bolest u kojoj se jezgra intervertebralnog diska postupno uništava. Tijekom vremena, oštećenje intervertebralnog diska uključuje druge strukture kralježnice u patološki proces i dovodi do poremećaja mišićno-koštanog sustava i živčanog sustava. Osteokondroza se također karakterizira kao prerano starenje zglobnog aparata ili kao patologija kao posljedica oštećenja kralježaka, na primjer, nakon ozljede.

Na razvoj osteohondroze utječu mnogi čimbenici, pa su istraživači sistematizirali razloge koji objašnjavaju podrijetlo bolesti:

 • involutivno - upalni procesi i druge ozljede kralježnice dovode do preranog starenja hrskavice, na primjer, kao rezultat sjedilačkog načina života;
 • degenerativni - poremećaji u intervertebralnim diskovima nastaju kao posljedica metaboličkog zatajenja, na primjer, kao posljedica neuravnotežene prehrane i zlouporabe alkohola;
 • dismetabolička - osteokondroza nastaje kao posljedica pothranjenosti u intervertebralnoj hrskavici zbog činjenice da se s godinama smanjuje broj krvnih žila u njima, koje opskrbljuju krv hranjivim tvarima.

Razvoj osteokondroze je kaskada u kojoj jedan patološki proces pokreće drugi. Tako, na primjer, zbog dobnih promjena i smanjenja broja žila u disku, prehrana je poremećena, što dovodi do neuspjeha u biokemijskim procesima i oštećenja intervertebralnog diska.

Budući da se u kralježnici razvijaju degenerativne i distrofične promjene, narušava se tonus mišića i rad živčanih korijena koji iz leđne moždine izlaze kroz prirodne otvore u kralješcima. To dovodi do posljedica na živčani i mišićno-koštani sustav.

Simptomi osteohondroze kralježnice

Osteokondroza je kronična bolest s povremenim egzacerbacijama, koje su uzrokovane ozljedama, sjedilačkim načinom života, dizanjem teških tereta, hipotermijom i psiho-emocionalnim stresom. Najčešći i karakteristični simptom za distrofične poremećaje u jezgri intervertebralnih diskova je redovita bolna bol u leđima u različitim segmentima: u vratu, prsima i donjem dijelu leđa.

Postoje dvije vrste simptoma osteohondroze: refleks i kompresija. Refleksni simptomi se razvijaju zbog iritacije korijena leđne moždine. Očituju se u obliku grča ili vazodilatacije, trzanja mišića, slabljenja mišićne snage. Simptomi kompresije razvijaju se zbog kompresije (obično formirane hernijom kralježnice) živaca i manifestiraju se gubitkom osjeta u zahvaćenom segmentu (u vratu, rukama ili donjem dijelu leđa).

Također, osteohondroza karakteriziraju sljedeći simptomi:

 • napetost i bol u mišićima vrata i leđa;
 • zakrivljenost kralježnice u stranu, natrag ili naprijed;
 • kršenje osjetljivosti i živčane regulacije: postoji osjećaj puzanja po koži, ljuljačke topline i hladnoće na koži leđa i ekstremiteta, utrnulost ruku ili nogu;
 • slabljenje mišićne snage udova;
 • učestalo mokrenje - do 10-12 puta dnevno.

Gdje osteokondroza može dati?

Bol u osteokondrozi lokaliziran je ne samo u leđima. Protežu se do gornjih i donjih ekstremiteta. U stopama na:

 • stražnjica;
 • stražnja i bočna strana bedara;
 • potkoljenica i unutarnji dio gležnja;
 • stražnji dio stopala;
 • nožni prsti;
 • pete.

Također, bol se može proširiti na ruke na:

 • deltoidni mišić;
 • vanjski rub šake, sve do prstiju;
 • stražnja strana ruke;
 • tri srednja prsta;
 • prstenjak i mali prst (rijetko).

Kako se dijagnosticira osteohondroza?

Dijagnoza osteohondroze temelji se na anketi, fizičkom pregledu i instrumentalnim metodama pregleda. Konkretne metode pregleda određuju se na konzultacijama.

Liječnik započinje dijagnozu uzimanjem anamneze: identificira vjerojatne uzroke bolova u leđima, utvrđuje lokalizaciju boli i njihovo trajanje, identificira prisutnost popratnih patologija, na primjer, alergija, prirođenih bolesti i netolerancije na lijekove. Zatim prelazi na inspekciju. Fizikalni pregled se obavlja stojeći ili sjedeći. Liječnik može otkriti zakrivljenost kralježnice, procijeniti snagu mišića i reflekse te pogledati boju kože. Za detaljnu sliku bolesti potrebna je konzultacija sa srodnim stručnjacima: neurologom, neurokirurgom, onkologom, reumatologom i ftizijatrom.

Neurolog postavlja dijagnozu "osteohondroza" ako:

 • redovita bolna bol u leđima;
 • povećana bol prilikom dizanja utega, kihanja, kašljanja;
 • utrnulost i bol u zglobovima;
 • smanjen raspon pokreta u zglobovima;
 • mišićni spazam;
 • oštećenje korijena živaca;
 • promjene na rendgenskom snimku kralježnice.

Trebam li RTG kralježnice?

Rtg ili spondilografija kralježnice jedan je od obveznih pregleda za osteohondrozu, pomoću kojeg je moguće identificirati strukturne abnormalnosti kralježnice. Spondilografija vam omogućuje da pronađete patološke promjene, na primjer, stanjivanje intervertebralnog diska. Obično se za vratnu, torakalnu i lumbosakralnu kralježnicu rendgenske snimke rade u dvije (a ponekad i tri) projekcije za više detalja.

Računalna tomografija i magnetska rezonancija omogućuju prepoznavanje patologija povezanih s osteokondrozom: hernija diska i smanjenje lumena kralježničnog kanala, izbočenje intervertebralnog diska u kralježnični kanal i kompresija leđne moždine.

Rendgen kralježnice - glavna metoda za dijagnosticiranje osteohondroze

Osteokondroza vratne kralježnice

Kod cervikalne osteohondroze kralježnice pojavljuju se dva glavna simptoma - cervicago i cervikalgija. Cervicago je akutni bolni vratni lumbago koji se javlja pri pomicanju glave i zbog napetosti mišića u vratnoj kralježnici. Cervikalgija je bolna i jaka bol u vratu. Parestezije se dodaju cervikalgiji - kršenje osjetljivosti u obliku obamrlosti i osjećaja puzanja po koži.

Ako poraz jezgri intervertebralnih diskova vrata napreduje, pojavljuje se cervikalni radikulitis - bolni osjećaji u zatiljku. Bolove karakterizira redovitost, osim toga, povremeno se pojačavaju, osobito pri pomicanju glave.

Ova trijada - cervikalgija, cervikalni išijas i cervicago - može se zakomplicirati sindromom noćne disestezije ruku, u kojoj je osjetljivost izopačena. Na primjer, topli predmet može se osjetiti hladnim prstima, ali ako ga protresete rukama, osjetljivost se vraća.

Osteohondroza torakalne kralježnice

Za osteohondrozu torakalne kralježnice najkarakterističniji je bolni lumbago u prsima (dorsalgija). Bol u prsima je jača pri pomicanju ruku, kihanju, kašljanju i dizanju utega. Najčešće, bol je pojas. Također, parestezije se često javljaju u prsima. Ponekad se oštećenje jezgri intervertebralnih diskova može prikriti kao bolesti unutarnjih organa, na primjer, gastritis ili angina pektoris, jer se bol može lokalizirati u gornjem dijelu trbuha iu srcu.

Kako reći - bol u srcu ili osteohondroza?

Pektalgični sindrom je bol u prednjem zidu prsnog koša koja može nalikovati na bol u srcu. Pektalgija može biti znak i osteohondroze i srčanih problema.

Međutim, bol kod angine pektoris i srčanog udara razlikuje se od pektalgičnog sindroma kod osteohondroze. Osobitosti boli kod angine pektoris i infarkta miokarda su da su kompresivnog karaktera i šire se na lijevu lopaticu, ruku i čeljust.

Pektalgični sindrom kod osteohondroze ne prelazi granice prednje stijenke prsnog koša, ne proteže se u ruku i lopaticu i ne prati ga strah od smrti. Međutim, to su samo subjektivni osjećaji. Stoga, kako biste isključili srčanu patologiju, trebate se posavjetovati s liječnikom i napraviti elektrokardiografiju, koja će otkriti poremećaj ritma ili znakove infarkta miokarda.

Ako se bol počne širiti na lijevu lopaticu, ruku, čeljust, popraćen je osjećajem straha, ne otklanja se uzimanjem trinitroglicerina i traje više od 10-15 minuta, trebate pozvati hitnu pomoć.

Zašto je osteokondroza lumbalne kralježnice opasna?

Kod osteohondroze lumbalne kralježnice najčešće se javlja lumbago ili lumbagonija - redoviti lumbago i bolna bol u lumbalnoj regiji. Zbog stalne boli, pokreti su ograničeni: osoba se ne može sagnuti, raditi vježbe ili podići teški predmet.

Lumbago može proći sam od sebe. No, skloni su egzacerbacijama, a svako pogoršanje ukazuje na dodatni pomak intervertebralnog diska u kralježnični kanal. Ako uništavanje intervertebralnog diska napreduje, nastaje lumbosakralni radikulitis, praćen bolovima u donjem dijelu leđa, koji zrači u stražnjicu i bedra.

Koja je razlika između osteohondroze i osteoartritisa?

Osteokondroza i osteoartritis (spondilogeni osteoartritis) pripadaju klasi bolesti mišićno-koštanog sustava. Međutim, postoji ključna razlika između njih: kod osteohondroze je zahvaćena jezgra intervertebralnog diska, a kod osteoartritisa intervertebralni zglobovi. To čini razliku u simptomima i liječenju.

Kod osteohondroze bol u leđima je redovita i bolna, očituje se smirenošću i pojačanom pokretljivošću, a kod spondiloartroze pojava boli povezana je s ekstenzijom i fleksijom kralježnice. Obično je sindrom boli kod osteoartritisa kralježnice jednostrani i ima grčeviti karakter. Također, spondilogeni osteoartritis karakterizira jutarnja ukočenost, koja traje od 30 do 60 minuta.

Koja je razlika između osteohondroze i radikulitisa?

Radikulitis je upala korijena leđne moždine, koju prati bol duž zahvaćenih živaca. Zapravo, to su dvije različite bolesti, ali išijas je česta komplikacija osteokondroze, stoga je često jedan od simptoma osteohondroze.

Simptomi išijasa

Kod osteohondroze najčešće se radikulitis javlja u vratnoj i lumbalnoj kralježnici. Išijas se očituje bolovima duž oštećenog živca, smetnjama osjeta, a ponekad i poremećajima kretanja. Išijas je karakterističan po tome što bol ide dalje od leđa i širi se na kukove, stražnjicu, potkoljenicu i stopalo.

VSD ili cervikalna osteohondroza?

Vegetovaskularna distonija je sindrom u kojem je poremećen autonomni živčani sustav. VSD je funkcionalni poremećaj kod kojeg nema strukturnih promjena ni u kralježnici ni u jezgrama intervertebralnih diskova.

Vegetovaskularna distonija ima mentalno podrijetlo – to je neuroza koja je povezana s intrapersonalnim sukobima ili traumom u djetinjstvu. Izvana, VSD i osteokondroza mogu biti slični jedni drugima: glavobolje, vrtoglavica, bol u prednjem zidu prsnog koša.

Da biste razlikovali bolesti, morate provesti instrumentalnu dijagnostiku - RTG vratne kralježnice i drugih dijelova, računalnu i magnetsku rezonancu. Kao rezultat dijagnostike s VSD-om, neće biti organskih promjena, za razliku od osteohondroze.

Liječenje vegetativno-vaskularne distonije

Vegetovaskularna distonija se liječi lijekovima, psihoterapijom i prilagodbom načina života. Pacijentima se propisuje simptomatsko liječenje: sedativi, anti-anksioznost, hipnotici, restorativni agensi, kao i vitamini. Zadaća psihoterapije s VSD-om je naučiti pacijenta reguliranju negativnih emocija i povećanju otpornosti na stres. Također, prilagođava se način života: potrebno je uravnotežiti način rada i odmora, vježbati i pridržavati se uravnotežene prehrane.

Liječi li se osteohondroza ili ne?

Osteokondroza se može izliječiti. Cilj liječenja je uklanjanje bolova i ukočenosti u leđima, vraćanje mišićnog tonusa, sprječavanje ili zaustavljanje neuroloških komplikacija te poboljšanje životnog standarda osobe. Ako se pridržavate liječničkih propisa, bolest se može izliječiti.

Kako liječiti osteohondrozu kod kuće?

Ne preporučuje se liječenje osteohondroze kod kuće. Postoji nekoliko razloga za to:

 • kod kuće, nemoguće je točno dijagnosticirati osteohondrozu, jer bolovi u leđima imaju različito podrijetlo: neurogeni, vaskularni, viscerogeni (zbog bolesti unutarnjih organa) i psihogeni. Odnosno, osoba liječi osteokondrozu, ali zapravo je bol u leđima nastala, na primjer, zbog bolesti bubrega;
 • nemoguće je objektivno procijeniti učinkovitost liječenja bez kontrolne dijagnostike;
 • pacijent ne može adekvatno odabrati tretman za sebe, a narodni lijekovi nemaju bazu dokaza, pa su, najvjerojatnije, neučinkoviti i mogu dati nuspojave.

Kod kuće se možete liječiti u jednom slučaju - tek nakon savjetovanja s liječnikom koji će ispravno postaviti dijagnozu, propisati adekvatan tretman i povremeno pratiti učinkovitost terapije rendgenskim, CT ili MRI.

Liječenje osteohondroze kralježnice

Liječenje osteohondroze je konzervativno i kirurško. Koja će metoda biti glavna ovisi o stadiju bolesti i zanemarivanju mišićno-koštanog sustava.

Konzervativno liječenje uključuje lijekove, terapiju vježbanjem i prilagođavanje načina života. Od lijekova, za ublažavanje boli i normalizaciju mišićnog tonusa uglavnom se propisuju protuupalni lijekovi i mišićni relaksanti. U fizioterapijskim vježbama jedan od glavnih uvjeta za oporavak je rana aktivacija, odnosno 1-3 dana nakon uklanjanja boli potrebno je hodati, trčati, vježbati u bazenu ili voziti bicikl. Također je važno promijeniti način života na aktivan, budući da je sjedilački jedan od čimbenika razvoja bolova u leđima i uništavanja jezgri intervertebralnih diskova.

Kirurško liječenje koristi se kada je konzervativna terapija bila neučinkovita unutar 2-4 tjedna, te u slučaju izraženih strukturnih promjena u kralježnici. Kakva je operacija potrebna, odredit će kirurg nakon savjetovanja s neuropatologom i proučavanja podataka istraživanja. Na primjer, u liječenju osteohondroze vratne kralježnice koriste se metode koje oslobađaju leđnu moždinu od pritiska sa strane kralježaka ili kile (discektomija i dekompresija).

Ako osjetite bolove u leđima, praćene lumbagom u kralježnici ili vratu, bolnim bolovima u prsima, oslabljenim mišićima u ruci ili nozi, neugodnim taktilnim osjećajima na koži i utrnulosti, obratite se neurologu za savjet.