Osteokondroza lumbalne kralježnice: simptomi i liječenje

Uzroci osteohondroze lumbalne kralježnice nisu dobro shvaćeni. Najveća važnost pridaje se nasljednoj predispoziciji, dobnim promjenama na intervertebralnim diskovima

lumbalna osteohondroza

Osteokondroza lumbalne kralježnice: simptomi i liječenje

Uzroci osteohondroze lumbalne kralježnice nisu dobro shvaćeni. Najveća važnost pridaje se nasljednoj predispoziciji, dobnim promjenama u intervertebralnim diskovima. Bol može biti izazvan nespretnim pokretima, dugotrajnim prisilnim položajem, dizanjem i nošenjem teških tereta, sportskim preopterećenjem, prekomjernom težinom.
Ovisno o trajanju razlikuju se akutni bolovi koji traju do 4 tjedna, subakutni (od 4 do 12 tjedana) i kronični (traju više od 12 tjedana).

Neurološke komplikacije kod osteohondroze lumbalne kralježnice:

Prva razina. Kliničke manifestacije povezane su s refleksnom napetošću mišića.

Lumbago (bol u donjem dijelu leđa). Akutna bol u lumbalnoj regiji počinje iznenada, izazvana minimalnim pokretima u leđima. Opseg pokreta u lumbalnoj kralježnici je oštro ograničen, postoji kompenzatorna skolioza. Paravertebralni mišići "kamene" gustoće. Trajanje lumbaga s odgovarajućim liječenjem i imobilizacijom lumbalne kralježnice nije više od 7-10 dana.

Lumbodinija (bol u leđima).Pacijenti se žale na umjerenu bol u lumbalnoj regiji, pojačanu pokretom ili u određenom položaju, nelagodu pri dugotrajnom stajanju ili sjedenju. Početak je obično postupan. Klinički se često utvrđuje ograničena pokretljivost u lumbalnoj kralježnici, napetost i bolnost paravertebralnih mišića. U većini slučajeva bol se povlači unutar 2-3 tjedna, ali ako se ne liječi može postati kroničan.

Lumboischialgia (bol u donjem dijelu leđa koja se širi u nogu). U lumbalnoj regiji pokreti su ograničeni, paravertebralni mišići napeti i bolni na palpaciju.

U sindromu piriformisa, išijatični živac je komprimiran, uzrokujući parestezije i utrnulost u nozi i stopalu. Pozitivni Lasegueov sindrom. Ali nema znakova radikularnog sindroma.

Druga fazaneurološke komplikacije osteohondroze lumbalne kralježnice.

Hernija diska s radikularnim sindromom ili radikulopatijom. Kompresija korijena popraćena je pucanjem, gorućim bolovima u nozi. Bol se pojačava kretanjem, kašljanjem, praćena obamrlošću duž korijena, slabošću mišića i gubitkom refleksa. Pozitivni simptomi napetosti.

U lumbalnoj regiji najveće opterećenje pada na donji dio, stoga su L5 i S1 korijeni najčešće uključeni u patološki proces. Svaki korijen ima svoju zonu distribucije boli i utrnulosti na udove.
Radikularne sindrome otkriva neurolog tijekom objektivnog pregleda.

Treća faza neuroloških poremećaja lumbalne osteohondroze.

Vaskularno-radikularni sukob. Sindrom paralizirajućeg išijasa nastaje kada je poremećena cirkulacija krvi u radikularnoj arteriji L5, a rjeđe S1. Radikuloishemija na drugim razinama dijagnosticira se iznimno rijetko.

Tijekom nespretnog pokreta ili dizanja utega razvija se akutna bol u leđima s zračenjem duž išijatičnog živca. Tada dolazi do pareze ili paralize ekstenzora stopala i prstiju uz "špartanje" stopalom pri hodu (stepaž). Bolesnik u hodu visoko podiže nogu, izbacuje je naprijed i istovremeno udara prstom o pod.

U većini slučajeva pareza se sigurno povlači unutar nekoliko tjedana.

Četvrta faza neuroloških komplikacija osteohondroze lumbalne kralježnice.

Kršenje opskrbe krvlju leđne moždine i cauda equina. Kod spinalne stenoze zahvaćeno je nekoliko korijena spinalnih živaca (cauda equina). Bolovi u mirovanju su slabi, ali pri hodu postoji sindrom intermitentne klaudikacije. Bol pri hodu širi se duž korijena od donjeg dijela leđa do stopala, prati ga slabost, parestezija i utrnulost nogu, nestaje nakon odmora ili kada se trup nagne prema naprijed.

Akutno kršenje spinalne cirkulacije je najteža komplikacija lumbalne osteohondroze. Akutno razvija donju paraparezu ili plegiju. Slabost u nogama popraćena je utrnulošću donjih ekstremiteta, disfunkcijom zdjeličnih organa.

Pregled bolesnika s osteohondrozom lumbalne kralježnice.

Od velike je važnosti analiza pritužbi i anamneze kako bi se isključila ozbiljna patologija. Neurološki pregled provodi se kako bi se isključila oštećenja korijena i leđne moždine. Ručni pregled omogućuje određivanje izvora boli, ograničenje pokretljivosti, grč mišića.

Dodatne metode ispitivanja su indicirane za sumnju na specifičnu bol u leđima.

Propisuje se rendgenska slika lumbalne kralježnice kako bi se isključili tumori, ozljede kralježnice, spondilolisteza. Rentgenski znakovi osteohondroze nemaju kliničku vrijednost, jer ih imaju svi stariji i stariji ljudi. Funkcionalne rendgenske snimke rade se kako bi se utvrdila nestabilnost kralježnice. Slike se snimaju u položaju krajnje fleksije i ekstenzije.

Za radikularne ili spinalne simptome indiciran je MRI ili CT pregled lumbalne kralježnice. Na MR-u se bolje vide hernije diska i leđne moždine, a na CT-u bolje se vide koštane strukture. Klinička razina lezije i nalazi MRI-a trebaju odgovarati jedni drugima, budući da diskus hernija otkrivena na MRI-u nije uvijek uzrok boli.

U neurološkim nedostacima ponekad se propisuje elektroneuromiografija (ENMG) kako bi se razjasnila dijagnoza.

Ako se sumnja na somatsku patologiju, provodi se temeljit klinički pregled.

Osteokondroza lumbalne kralježnice, liječenje.

Kada se pojave prvi znakovi nelagode u lumbalnoj kralježnici, prikazana je redovita gimnastika za jačanje mišićnog steznika, tečajeve plivanja i masaže.

Liječenje lumbalne osteohondroze podijeljeno je u 3 razdoblja: liječenje akutnog, subakutnog i kroničnog razdoblja.

U akutnom razdoblju primarni zadatak je ublažiti sindrom boli što je prije moguće i vratiti kvalitetu života pacijenta. U prisutnosti intenzivne boli indicirana je imobilizacija lumbalne kralježnice posebnim antiradikulitisnim steznikom u trajanju od 2-3 tjedna. Odmor u krevetu ne bi trebao trajati duže od 2-3 dana. U mnogih bolesnika moguće je povećati sindrom boli u pozadini proširenja motoričkog režima. Pacijent se ne bi trebao ograničiti na razumnu tjelesnu aktivnost.

Od metoda terapije bez lijekova učinkoviti su intersticijska električna stimulacija, akupunktura, hirudoterapija i masaža. Moguće je koristiti ručnu terapiju, ali samo u nadležnim rukama.

Liječenje. Kod akutne boli indicirani su nesteroidni protuupalni lijekovi. U kombinaciji s protuupalnim lijekovima, relaksanti mišića mogu se propisati u kratkom tijeku.

Kod osteohondroze lumbalne kralježnice učinkovite su terapeutske blokade s lokalnim anesteticima, nesteroidnim protuupalnim lijekovima i kortikosteroidima. Ljekovite smjese daju se što bliže žarištu boli (u zahvaćene mišiće, izlazne točke korijena).

Kod radikulopatije s prisutnošću neuropatske boli, protuupalni lijekovi su neučinkoviti, u ovom slučaju propisuju se antidepresivi, antikonvulzivi i poseban terapeutski flaster.

Uz parezu, utrnulost, vaskularne pripravke, vitamine skupine B propisuju.

Uz dugotrajnu miofascijalnu bol, učinkovito je uvođenje nesteroidnih protuupalnih lijekova na triger točke, mišićne relaksante, akupunkturu i post-izometrijsku relaksaciju.

Kod kronične boli na prvom mjestu u liječenju su antidepresivi, terapija vježbanjem i drugi nefarmakološki tretmani.

Uz stenozu spinalnog kanala indicirano je smanjenje tjelesne težine, nošenje steznika, nesteroidni protuupalni lijekovi i različiti venotonici.

Kirurško liječenje provodi se kod paralizirajućeg išijasa (u prva tri dana) i sindroma cauda equina (pareza ekstremiteta, poremećaj osjetljivosti, urinarna i fekalna inkontinencija).

Prevencija lumbalne osteohondroze

Prevencijaosteohondroza lumbalne kralježnicesveden na izbjegavanje dugih, neudobnih položaja, pretjeranih opterećenja. Važno je pravilno opremiti svoje radno mjesto, izmjenjivati razdoblja rada i odmora. Nosite fiksirajući pojas za fizičko preopterećenje. Radite vježbe za jačanje mišića leđa.