Liječenje cervikalne osteohondroze - savjet stručnjaka

<1_img_centar_700>

Vrat se smatra jednim od najosjetljivijih mjesta u kralježnici. To je zbog anatomskih značajki strukture kralježaka vrata. Uostalom, kralješci vrata imaju povećanu pokretljivost, vrlo se lako pomiču zbog povećanih opterećenja ili ozljeda. Osim toga, brzo prolaze kroz distrofične i degenerativne promjene. A ovo je osteohondroza. Obično se pogoršanje bolesti događa u pokretnom dijelu donjeg dijela vrata. I stvara se kvrga između ključne kosti i vrata.

Uzroci

Do danas su točni uzroci osteohondroze (ICD kod M42) nepoznati. Svaki liječnik će vam reći niz čimbenika, uključujući:

 • poremećeni metabolički procesi u tijelu;
 • predispozicija;
 • slab fizički razvoj, skolioza, ravna stopala i pogoršanje drugih bolesti kostiju i mišića;
 • trovanje i infekcija;
 • mikrooštećenja kralježnice kao posljedica udaraca, padova, naglih pokreta, povećanih opterećenja, kao i monotonih asimetričnih pokreta;
 • povišen krvni tlak (BP);
 • mikrooštećenja kralježnice kao posljedica prijeloma i modrica;
 • kršenje rasporeda prehrane, prekomjerna tjelesna težina, sjedeći način života, što podrazumijeva nedostatak tekućine, vitamina, mikro i makro elemenata;
 • neugodan položaj tijekom spavanja ili poremećaj sna;
 • stres, loše navike također mogu uzrokovati pogoršanje.

Također, svaki liječnik će vam reći da postoji mnogo više različitih razloga za pojavu osteohondroze, ICD šifra M42 (na primjer, "munja" se pojavljuje u očima, formira se kvrga na vratu ili postoji nagli porast krvnog tlaka ). Kao rezultat toga dolazi do promjene tlaka i pojave sindroma vertebralne arterije, kao i derealizacije.

Simptomi

Prvi simptomi koji se javljaju kada se bolest pojavi su stalna bol tijekom okretanja ili nakon spavanja, kao i sindrom vertebralne arterije, koji izaziva povećanje krvnog tlaka. Dolazi do "ukrućenja" vrata. Mišići postaju utrnuti, a sindrom boli traje dovoljno dugo. Prsti počinju utrnuti.

Javljaju se jake glavobolje u okcipitalnoj regiji (sindrom vertebralne arterije) i dolazi do povećanja tlaka. Kao rezultat toga počinje derealizacija - bolesna osoba ima nestabilan hod, pojavljuju se vrtoglavica i tinitus, u očima se mogu pojaviti "munje". Nakon hipotermije ili ako je položaj spavanja bio neudoban, mišići postaju upaljeni, a pacijent gubi sposobnost okretanja glave. Osim toga, pacijenti se mogu žaliti da kada je glava nagnuta prema naprijed, postoji sindrom akutne boli u području lopatica, derealizacija i tako dalje.

Ako osjetite pogoršanje i slične simptome, odmah se obratite liječniku kako vam se život ne bi pretvorio u pakao.

Liječenje

Za sve koji pate od ove bolesti postavlja se samo pitanje: kako izliječiti cervikalnu osteokondrozu (ICD kod M42) i sindrom vertebralne arterije?

Liječenje je dvije vrste:

 • konzervativan;
 • operativni.
<2_img_centar_700>

Odabire se režim liječenja bolesti (ICD kod M42), ovisno o težini bolesti, želji i mogućnostima za oporavak, kao i drugim indikacijama i kontraindikacijama u svakom pojedinom slučaju. Odluku o načinu liječenja donosi liječnik.

Odgovorite na pitanje pacijenata: je li moguće izliječiti cervikalnu osteohondrozu i sindrom vertebralne arterije? Postoji samo jedan odgovor – da. Ali trajanje i metoda izravno ovise o težini bolesti.

Konzervativno liječenje i rehabilitacija trebaju se odvijati u kompleksu koji koristi mnogo različitih metoda. Moderna medicina svodi liječenje i oporavak nakon operacije na dvije glavne stvari:

 • terapija lijekovima;
 • hardversko liječenje (na primjer, pacijenti koriste poseban aparat za liječenje cervikalne osteohondroze, elektroforeza);
 • Terapija vježbanjem (na primjer, vodoravna traka).

Ali tijekom liječenja vrata, liječnik može promatrati podcjenjivanje tjelesnih resursa, na primjer, povećanje krvnog tlaka. Zahvati se odvijaju kao "u odsutnosti" pacijenta, kao da aktivno sudjelovanje pacijenta u liječenju ne može ili ne smije biti. Takva pasivna metoda liječenja i rehabilitacije može biti vrlo duga, au nekim slučajevima čak ni elektroforeza ne pomaže. Zbog toga bolest napreduje, krvni tlak se ne stabilizira, a sindrom vertebralne arterije ne nestaje. I pacijenta nastavlja mučiti derealizacija i "munje" u očima.

<3_img_centar_700>

Stoga, tijekom konzervativnog liječenja i rehabilitacije vrata i nakon operacije, liječnik treba uključiti tehnike kao što su:

 • Terapija vježbanjem (i pravilan položaj za spavanje).
 • Pilates za cervikalnu osteohondrozu.
 • Vodoravna traka.
 • elektroforeza.
 • Aqua aerobik.
 • Liječenje istovara temeljeno na trakciji kralježnice.
 • Magnetska, električna i vibracijska stimulacija.
 • Ultrazvučna, laserska i mobilizacijsko-vakuumska terapija.
 • Terapijska dijeta.
 • Psihoterapija.
 • Terapija lijekovima (analgetici, antispazmodici, protuupalni lijekovi itd. ).

Prevencija

Najbolja prevencija bolesti je pravilna prehrana i tjelesni odgoj (aqua aerobik i vodoravna traka)

Osim toga, neće biti suvišno masirati mišiće leđa, donjeg dijela leđa i udova. Također biste trebali raditi vježbe s pokretima ljuljanja rukama i nogama, rotiranjem glave i gnječenjem vrata, skakanjem na mjestu, povlačenjem na vodoravnoj traci. I tada vam sindrom vertebralne arterije i derealizacija neće prijetiti.

<4_img_centar_700>

Liječenje kod kuće

Postoje mnoge legende o opasnostima kućne terapije i korištenja narodnih lijekova. Istodobno, liječnik čak preporučuje liječenje bolesti (ICD kod M42) i sindroma vertebralne arterije kod kuće, jer trajanje izlječenja ovisi o ponašanju pacijenta i primjeni različitih metoda liječenja (primjerice, horizontalna bar) kod kuće.

Vodoravna traka za samoliječenje izvrstan je simulator. Ako ćete u niz vježbi uključiti vodoravnu šipku, budite vrlo oprezni. Uostalom, svaki nagli pokret može uzrokovati štetu, a tada vodoravna traka neće biti pomoćnik, već "štetočina". Nemojte zlorabiti kućno liječenje ako ne znate što učiniti.

Nemojte liječiti kod kuće, već idite liječniku!

Unatoč tome, nemojte žuriti započeti liječenje kod kuće: to je kvalificirani liječnik koji će dati korisne preporuke za samoliječenje. Ne samo da će propisati lijekove, već će vam i reći što učiniti kako ne bi došlo do pogoršanja. On će objasniti kako se ponašati tako da ne dođe do derealizacije i da se "munja" ne pojavi u očima. Također će pokazati skup vježbi, zahvaljujući kojima će nestati kvrga između vrata i ključne kosti.

Ne zaboravite da je kod kuće nemoguće napraviti elektroforezu, koja je toliko potrebna za ovu bolest.

Glavna pogreška terapije smatra se nedovoljnim dubinskim pogledom: uklanjanje simptoma kod kuće (na primjer, "munje" u očima su se prestale pojavljivati i derealizacija je nestala) ne znači da je došlo do rješavanja bolesti. A to samo stvara privremeni izgled ugode s daljnjim napadom slabosti, kao i pogoršanjem boli. Pogoršanje ove bolesti može naškoditi pacijentu.

Stoga je korištenje lijekova protiv bolova u procesu liječenja bolesti kod kuće samo mali dio onoga što možete učiniti. Najbolje je ne samo-liječiti, konzultirati stručnjaka i pohađati propisane postupke.

Obično liječnici daju savjete čije je potpuno poštivanje jamstvo kvalitetnog liječenja. Među njima su: prehrana, terapija vježbanjem, uporaba lijekova, promjena načina života, spavanje i odmor, izbor posteljine.

U liječenju osteohondroze (ICD kod M42) potreban je sustavan pristup, stoga se recepti koje vam je dao liječnik trebaju slijediti ne djelomično, već u potpunosti.