Artroza koljena

Artroza koljena

Artroza zgloba koljena (osteoartritis) je složena bolest degenerativno-distrofičnog tipa, tijekom čijeg razvoja se javljaju procesi koji zahvaćaju koštano-hrskavična tkiva koljena.

Patološke promjene u zglobnim tkivima, koje negativno utječu na mišićno-koštani potencijal donjih ekstremiteta. Progresija artroze koljena dovodi do poteškoće u pokretljivosti, gubitka stabilnosti i značajnog smanjenja motoričke sposobnosti i sposobnosti amortizacije.

Što učiniti kako bi se održala pokretljivost vlastitog tijela dugi niz godina i što učiniti ako su se zbog artroze koljenskog zgloba smanjili pokazatelji tjelesne aktivnosti i razina kvalitete života? Pokušajmo razumjeti ovo teško pitanje.

Značajke razvoja osteoartritisa zgloba koljena

Artroza koljena– Riječ je o uobičajenoj patologiji koja spada u kategoriju najčešćih bolesti koje izrazito negativno utječu na kvalitetu ljudskog života.

Degenerativno-distrofični procesi najjasnije se očituju u obliku tjelesne disfunkcije nogu, praćene teškim sindromom boli. Ovisno o tome koliko snažno patološki proces napreduje, grade se daljnje prognoze tijeka bolesti.

Jedna od razočaravajućih prognoza je paraliza donjih ekstremiteta. Ozbiljnost posljedica patoloških procesa zahtijeva traženje kvalificirane medicinske skrbi.

Koji uzroci dovode do artroze koljena?

Da bi se identificirali uzroci artroze zgloba koljena, bilo je potrebno mnogo istraživanja. Dugotrajni pregledi pacijenata i temeljita studija kliničke slike patologije omogućili su stručnjacima da dođu do zaključka da je utjecaj niza negativnih čimbenika temeljni uzrok razaranja zglobnih tkiva, uzrokujući jaku bol i upalu.

Među glavnim razlozima koji dovode do degenerativno-distrofičnih procesa, vrijedi istaknuti:

 • pretrpljene ozljede - modrica, iščašenje ili prijelom koljena automatski svrstava osobu u rizičnu skupinu i može uzrokovati razvoj bolesti. Oštećenje zgloba podrazumijeva njegovu fiksaciju, a dugotrajna nepokretnost izravan je put do nastanka artroze;
 • jaka tjelesna aktivnost - snažan stres na koljenima (osobito kod starijih ljudi) dovodi do mikrotrauma, što također dovodi do razvoja negativnih patoloških procesa;
 • nedovoljno jak ligamentni aparat - abnormalna pokretljivost zglobova također negativno utječe na njihovo stanje, što se očituje uglavnom u starosti;
 • prekomjerna težina - višak kilograma može uzrokovati nepopravljivu štetu zglobovima koljena, jer je vjerojatnost ozljeda meniskusa u ovom slučaju nevjerojatno visoka. Ako je velika težina popraćena proširenim venama, tada postoji velika vjerojatnost razvoja teških oblika artroze zglobova donjih ekstremiteta;
 • metabolički poremećaji - neuspjeh u metabolizmu hranjivih tvari i elemenata u tijelu izaziva razvoj različitih vrsta bolesti, što je posljedica nedovoljne opskrbe različitim tkivima, osobito koštanim i hrskavičnim;
 • povećana razina stresa - brige i iskustva negativno utječu ne samo na raspoloženje ljudi, već i na razinu tjelesne dobrobiti.

Tipični simptomi artroze zgloba koljena

Simptomatska manifestacija bolesti omogućuje vam pravovremeno praćenje početka i razvoja patoloških procesa, što svakom pacijentu daje priliku za oporavak.

Prije nego što odredite kome tražiti pomoć i kako liječiti artrozu zgloba koljena, važno je upoznati se sa simptomima bolesti.

Samo stručnjak kompetentan za ovo pitanje može identificirati prisutnost i potvrditi dijagnozu propisivanjem liječenja artroze koljena. Međutim, svaki pacijent treba znati glavne simptome osteoartritisa koljena, među kojima je uobičajeno razlikovati:

 • bol - nelagoda koja se postupno razvija u bolne senzacije ne pojavljuje se odmah. Njihova beznačajna manifestacija u koljenima može smetati osobi dugi niz godina, ali u nekom trenutku mogu postati jači i neće se zaustaviti u mirnom stanju;
 • krckanje - "klikovi" tijekom savijanja / ekstenzije zgloba su poziv za buđenje, koji se očituje već u drugoj, trećoj fazi bolesti;
 • sinovitis - upala zglobne membrane, u kojoj se nakuplja tekućina, što dovodi do lokalnog oticanja;
 • deformacija je karakteristična značajka koja se očituje u posljednjim stadijima bolesti, popraćena izraženom upalom i oteklinom.

Dijagnoza artroze zgloba koljena

Dijagnozu i liječenje artroze zgloba koljena provodi ortoped ili reumatolog. Želi li se podvrgnuti dijagnostičkom pregledu, svaki pacijent se može obratiti terapeutu koji će dati uputnicu nekom od užeg profila ili sam uzeti kartu kod jednog od njih.

Glavni dijagnostički alat za stručnjake je, naravno, rendgenski aparat. Zahvaljujući snimljenoj slici, možete pratiti ne samo prisutnost patologije, već i stupanj njezina razvoja.

Važno je napomenuti da X-zraka eliminira vjerojatnost prisutnosti drugih bolesti mišićno-koštanog sustava.

Rendgenski pregled otvara mogućnost specijalistu da:

 • pratiti sužavanje zglobnog prostora;
 • otkriti pečat u zglobnim tkivima.

Kombinacija kliničkih simptoma i podataka dobivenih sa slike omogućuje kvalitetnu dijagnozu i dijagnozu, uz definiciju daljnjeg liječenja osteoartritisa koljenskog zgloba.

Stupanj osteoartritisa zgloba koljena

Moderna medicina dijeli artrozu koljena u nekoliko stupnjeva, u skladu s prirodom razvoja patoloških procesa.

Za početak, vrijedno je napomenuti da, prema opažanjima, bolest može biti različite prirode:

 • jednostrano (desnoruko / ljevoruko);
 • bilateralni.

Osim toga, patološki proces ima tri faze razvoja, od kojih svaka ima svoju kliničku sliku.

1 stupanj artroze zgloba koljena

Početna faza u razvoju patologije, čija je uspješna dijagnoza nevjerojatan uspjeh ne samo za pacijenta, već i za liječnika.

Posebnost stupnja razvoja artroze u ovoj fazi je odsutnost kliničkih znakova i živopisnih simptoma. Identifikacija bolesti može se provesti tijekom kliničkog pregleda ili proučavanja druge bolesti.

Dokaz artroze koljenskog zgloba 1. stupnja može biti:

 • lokalna nelagoda u području koljena tijekom dugotrajnog hodanja;
 • blaga bol koja nestaje tijekom mirovanja.

Važno je napomenuti da se bol može osjetiti u jednom ili oba zgloba donjih ekstremiteta.

Zanimljivo je napomenuti da se lijevostrana gonartroza često dijagnosticira kod ljevorukih, dok je desnostrana gonartroza tipična za osobe povezane s raznim sportovima.

2 stupanj artroze zgloba koljena

Simptomi drugog stupnja razvoja patologije popraćeni su ekspanzijom znakova, koji obično uključuju:

 • izražen sindrom boli;
 • ukočenost i jaka nelagoda u zglobu koljena;
 • atrofija mišića koji se nalaze u blizini zgloba koljena, što je uzrokovano oštećenjem tkiva;
 • povećana bol;
 • vizualno uočljiva deformacija zgloba;
 • ograničenje pokretljivosti.

Proširenje simptomatologije pojednostavljuje dijagnostički proces. Promjene karakteristične za 2. stupanj artroze zgloba koljena lako se prate tijekom palpacije. Tijekom kliničkog pregleda, specijalist lako otkriva abnormalnu masu u području koljena.

3 stupanj artroze zgloba koljena

Gotovo je nemoguće ne primijetiti patologiju trećeg stupnja, jer je pacijent suočen s stalnom boli. Osim toga, napredak bolesti doseže kritičnu razinu, što se očituje najjačim deformitetom zgloba, pri čemu ud potpuno gubi sposobnost savijanja/protezanja.

Nedostatak pravilnog liječenja dovodi do potpunog uništenja hrskavice i, kao rezultat, razvoja ankiloze (fuzije zglobnih kostiju).

Jedino rješenje za konačni stupanj razvoja bolesti je skupa kirurška intervencija, koja uključuje uklanjanje ostataka hrskavičnog tkiva ili zamjenu zgloba.

Kako liječiti artrozu zgloba koljena?

Razina suvremene medicine je na dovoljno visokoj razini, što osigurava uspješno liječenje bolesti različitih vrsta. Artroza koljena nije iznimka.

Danas postoji veliki broj metoda za liječenje artroze zgloba koljena.

U početnim fazama razvoja patologije koriste se pretežno konzervativne metode liječenja. Konzervativna terapija uključuje:

 • fizioterapijski postupci;
 • fizioterapijske vježbe (terapija vježbanjem);
 • posjećivanje raznih masaža.

Također, aktivno se koriste progresivne metode liječenja osteoartritisa zgloba koljena. Među modernim učinkovitim metodama suočavanja s opasnom patologijom, postoje:

 • ozonoterapija - lokalni učinak ozona na zahvaćena zglobna tkiva. Pomaže smanjiti bol i zaustaviti upalu. Poboljšava cirkulaciju krvi u problematičnom području;
 • kineziterapija je skup vježbi za artrozu zgloba koljena, čiji je cilj povećanje njegove mobilnosti i povećanje protoka krvi.

Liječenje artroze koljena fizioterapijom

Fizioterapija je jedan od najpopularnijih tretmana za osteoartritis koljena.

Metode fizičkog utjecaja, podložne određenom broju uvjeta, imaju najpozitivniji učinak na zonu lokalizacije patologija različitih vrsta.

Fizioterapija uključuje postupke kao što su:

 • elektroforeza;
 • ultrafonoforeza;
 • lasersko / infracrveno zračenje;
 • pulsna magnetoterapija.

Učinkovitost postupaka je individualna i ovisi o kvaliteti izrade pacijentovog glavnog plana liječenja.

Masaža kao tretman za osteoartritis zgloba koljena

Masaža je koristan dodatak liječenju artroze koljena.

Većina stručnjaka diljem svijeta smatra da je masaža obavezna komponenta u liječenju simptoma artroze zgloba koljena, koja povoljno utječe na metaboličke procese i pomaže ubrzanju oporavka.

Masaža koljena može se izvoditi i kod kuće i unutar zidova bolnice. Glavna stvar tijekom masaže je prethodno visokokvalitetno zagrijavanje zgloba i pridržavanje optimalnog trajanja procesa (od 10-15 minuta).

Liječenje osteoartritisa koljena masažom treba uključivati tehnike kao što su maženje, trljanje i gnječenje.

Gimnastika i tjelovježba za artrozu zgloba koljena

Vježba za artrozu zgloba koljena učinkovit je način uklanjanja neugodnih simptoma i liječenja bolesti.

Proces liječenja artroze koljena prilično je kompliciran i dugotrajan proces, a fizioterapijske vježbe izvrstan su pomoćnik u postizanju željenog rezultata.

Vrstu terapije vježbanjem i vježbe za artrozu zgloba koljena odabire stručnjak na individualnoj osnovi, ovisno o stupnju razvoja patologije i općem stanju tjelesne spremnosti pacijenta.

Glavno načelo gimnastike za artrozu zgloba koljena zvuči kao: nema povećanog stresa na zahvaćeni zglob, samo racionalne, mirne radnje.

Lijekovi za liječenje osteoartritisa zgloba koljena

Medicinsko liječenje artroze koljena koristi se za ublažavanje simptoma poput boli i otekline, kao i za aktiviranje regenerativnih procesa.

Pripravci za liječenje artroze zgloba koljena mogu imati drugačiji oblik oslobađanja (masti / gelovi, tablete ili injekcije, gips).

Važno! Bilo koji lijek mora propisati stručnjak kao dio postojećeg plana liječenja osmišljenog za simptome artroze koljena.

Samoliječenje je neprihvatljivo i može dovesti do izrazito negativnih posljedica, posebice - paralize donjih udova i invaliditeta.

Sredstva protiv bolova kod artroze koljenskog zgloba

Koriste se za uklanjanje simptoma artroze zgloba koljena.

Lijekovi protiv bolova u liječenju artroze zgloba koljena igraju važnu ulogu, jer njihova uporaba poboljšava dobrobit pacijenta i daje mu mogućnost da se dobro odmori.

Ublažavanje boli postiže se djelovanjem aktivnih tvari.

Antispazmodicis osteoartritisom koljena

Dodijeljeno kao aktivna pomoć. Ključno područje djelovanja je borba protiv grčeva.

Aktivne tvari koje čine pripravke pomažu opuštanju mišićnog okvira i ublažavanju bolova.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID)

Liječenje artroze zgloba koljena s lijekovima ove vrste osigurava ne samo uklanjanje boli, već i usporavanje, potpuno uklanjanje napretka patoloških procesa.

Redoviti unos lijekova omogućuje vam promatranje stalne koncentracije aktivnih sastojaka, što jamči pozitivan učinak.

Kondroprotektori za artrozu zgloba koljena

Glavni pomoćnici u liječenju artroze zgloba koljena lijekovima su kondroprotektori.

Aktivno djelovanje kondroprotektora kod artroze zgloba koljena usmjereno je na vraćanje motoričke sposobnosti, što je posljedica mikroelemenata uključenih u sastav, koji su sastavni dio u procesu izgradnje hrskavičnog tkiva.

Posebnost principa djelovanja lijekova pretpostavlja prilično dug, ali istodobno učinkovit proces rješavanja osteoartritisa koljenskog zgloba.

Dijeta i opće prehrambene preporuke za artrozu zgloba koljena

Dijeta za artrozu zgloba koljena neophodna je za pacijente s prekomjernom težinom. Niskokalorična prehrana i bogatstvo hranjivih tvari osigurat će smanjenje tjelesne težine i ubrzati oporavak zahvaćenih zglobova.

Prehrana za artrozu zgloba koljena prije svega mora biti uravnotežena. Dnevna prehrana treba sadržavati obroke obogaćene korisnim vitaminima i mikroelementima potrebnim za regeneraciju zglobnih tkiva i održavanje ravnoteže cijelog tijela.

Preporuča se odustati ne samo od loših navika (zlouporaba alkohola i pušenja), već i od takvih jela kao što su:

 • pohraniti poluproizvode;
 • masna, začinjena i previše slana hrana;
 • slatka gazirana pića.

Za praktičnost i kompetentno usklađivanje prehrane, u liječenju artroze koljena, preporuča se vođenje dnevnika hrane, koji disciplinira i pomaže u olakšavanju procesa restrukturiranja uobičajenog načina života.

Prevencija osteoartritisa zgloba koljena

Cijeli niz preventivnih mjera može se podijeliti u dvije skupine:

 • primarni- usmjereni su na smanjenje rizika od patologije;
 • sekundarni- usmjereni su na smanjenje stope razvoja postojeće bolesti.

Primarni su:

 • povećana pozornost na zglobove donjih ekstremiteta;
 • bavljenje sportom, kako bi se ojačali periartikularni mišići;
 • održavanje optimalne tjelesne težine;
 • plivanje.

Sekundarna prevencija uključuje:

 • sustavni tijek liječenja kondroprotektorima;
 • pravodobno traženje kvalificirane liječničke pomoći kada se pojave znakovi artritisa.

Zapamtite da rano otkrivanje bolesti značajno povećava vjerojatnost potpunog izlječenja.

Nemojte zanemariti odlazak liječniku ako imate i najmanje simptome artroze zgloba koljena.