Cervikalna osteokondroza: glavni simptomi i liječenje kod kuće

U medicinskoj literaturi česta je cervikalna osteokondroza, čiji su simptomi i liječenje kod kuće adekvatno opisani. Uz pravovremeni kontakt s medicinskom ustanovom, možete brzo dijagnosticirati i započeti liječenje. Inače dolazi do kompresije i traumatske deformacije živčanih korijena. Glavna stvar je da pacijent ne pokušava samostalno poduzeti nikakve mjere. Ispravna terapija zahtijeva sveobuhvatan pregled i obvezno testiranje.

Simptomi

Postoje 2 vrste manifestacija opasne bolesti: refleksna i radikularna. Prva kategorija uključuje oštru ili bolnu bol lokaliziranu u vratu. Najmanji pokušaji okretanja glave završavaju akutnom boli. U kroničnom obliku, osteokondroza vratne kralježnice uzrokuje karakteristično škripanje pri svakom pokušaju promjene položaja glave u prostoru. Kako bi izbjegli neugodne manifestacije, mnogi pacijenti drže glavu u takozvanom prisilnom položaju.

Bolest koštanog sustava nadopunjuju dugotrajne glavobolje uzrokovane oštećenjem živčanih završetaka. Ako govorimo o napadu boli, onda se pacijenti žale na njegov karakter stiskanja. U nekim slučajevima, sindrom boli zrači u sljepoočnice ili očnu jabučicu. Kako se intervertebralno tkivo degenerira, osteokondroza vrata negativno utječe na vidnu oštrinu i sluh.

Nakon 2-4 tjedna od početka aktivne faze degenerativnih procesa nastaje sindrom vertebralne arterije. Sve počinje s produljenom vrtoglavicom, koju liječnici pogrešno dijagnosticiraju kao kršenje cerebralne cirkulacije. Zapravo, samo dubinsko ispitivanje će pokazati pravog krivca neuspjeha. Ako se ne započne liječenje osteohondroze vratne kralježnice, tada pacijent razvija zamišljene napade angine pektoris.

Radikularni simptomi nastaju kao posljedica promjena u strukturi živčanih završetaka koji su odgovorni za osjetljivost različitih organa. Takva se kršenja manifestiraju na sljedeći način:

 • dugotrajna bol u stražnjem dijelu glave;
 • smanjena osjetljivost u donjim ekstremitetima;
 • bol u području vanjskog ramena;
 • bol u vratu s osteohondrozo
 • mučnina;
 • povećana razdražljivost;
 • poremećaj spavanja;
 • povećana osjetljivost određenih dijelova tijela;
 • ukočenost pokreta.

Dijagnozu i daljnji tijek liječenja propisuju neuropatolog i vaskularni kirurg. Ako je sve učinjeno na vrijeme, tada će pacijentu trebati liječenje cervikalne osteohondroze kod kuće u skladu s preporukama liječnika. Trajanje takvog tečaja je 4-7 mjeseci.

Terapijske tehnike

Ako se bolest otkrije u ranoj fazi, tada nema potrebe za obveznom hospitalizacijom pacijenta. Bolest se liječi lijekovima, fizioterapijom i nekim vježbama. Istodobno, liječnik će uvijek obavijestiti pacijenta da terapija kod kuće ne zamjenjuje, već nadopunjuje glavno jelo. Njegov glavni cilj je normalizirati metaboličke procese i ubrzati regeneraciju oštećenih područja. Osim toga, vježbe za cervikalnu osteokondrozu jačaju strukturu mišića, smanjujući vjerojatnost recidiva.

Samomasaža otvara popis sličnih vježbi. Ublažava stres na mišićno-koštani sustav i povećava protok krvi. Kao rezultat toga, veličina upale se smanjuje. Liječnik koji pohađa uvodi metodologiju za njegovu kompetentnu provedbu. Osnovna pravila:

 • koriste se samo prsti šake;
 • kreću se od kralježnice prema rubu leđa;
 • pokreti su lagani;
 • zabranjen je fizički napor;
 • morate polako pomicati prste;
 • trajanje sesije je 5-6 minuta.

Punjenje za cervikalnu osteokondrozu puno pomaže, što se mora provesti u okviru preporuka dobivenih od liječnika. Polagani kružni pokreti glave u smjeru kazaljke na satu/u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i podizanje/spuštanje brade najčešće su vrste vježbi koje mogu izliječiti cervikalnu osteohondrozu izvan liječničke ordinacije. Trajanje 1 sesije je 10 minuta. Kratka je pauza svake 2 minute.

Dinamičke vježbe koje propisuje liječnik pomoći će u učinkovitom liječenju cervikalne osteohondroze.

U sjedećem položaju morate prinijeti dlan na čelo. Zatim, uz lagani fizički napor, naslone čelo na dlan. Trajanje boravka u ovom položaju je 1 minuta. Nakon toga se morate opustiti. Da biste izliječili osteokondrozu kod kuće, potrebno je to ponoviti 5-6 puta u jednoj sesiji.

Kućno liječenje

gimnastika za vrat s osteohondrozo

Ne gubite iz vida fizikalnu terapiju (terapiju vježbanja). Svaki dan joj treba posvetiti 10-15 minuta. Za liječenje cervikalne osteohondroze kod kuće pomoći će slijediti savjet liječnika i redovitost nastave. Sljedeće vježbe pomoći će u razvoju mišićnog sustava gornjih udova i vratne kralježnice:

 • nežurni kružni pokreti ruku u zglobovima ramena;
 • u ležećem položaju potrebno je pritisnuti noge savijene u koljenima uz tijelo;
 • Vađenje joge kod kuće također pomaže jačanju mišićnog sustava.

Glavna preporuka je da sve vježbe koje vam je liječnik propisao radite polako. Neće biti moguće postići brzi učinak, ali svaki tjedan pacijent će primijetiti smanjenje neugodnih manifestacija bolesti. Patologije s cervikalnom osteokondrozom kod kuće liječe se dugo, pa morate biti strpljivi.

Sve patološke promjene na vratnoj kralježnici zahtijevaju hitnu liječničku pomoć. Spriječit će moguća oštećenja živčanih završetaka i krvnih žila koji se nalaze u neposrednoj blizini oštećenog područja. Bit će korisno odustati od sjedilačkog načina života i konzumacije alkohola. To uzrokuje patologije mišićno-koštanog sustava čak i kod zdrave osobe.