Kako prepoznati lumbalnu osteohondrozu

Lumbalna osteohondroza je prilično česta bolest. No, unatoč tome, ne preporuča se pustiti njegovo liječenje ni pod kojim uvjetima, jer to može dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući invaliditet. Što je osoba starija, veća je vjerojatnost razvoja bolesti kao što je lumbalna osteokondroza.

bol u leđima s osteohondrozo

Starije osobe s ovom bolešću, nažalost, susreću se u prosjeku s 90% slučajeva. Što se tiče posebne rizične skupine, ona uključuje one koji ne vode dovoljno mobilan i aktivan način života. A takvih je ljudi, vidite, sada većina.

Glavni uzroci lumbalne osteohondroze

U slučaju neravnomjerne raspodjele opterećenja na bradi i mišićima trupa, intervertebralni diskovi su deformirani i strše između kralježaka. To dovodi do kompresije spinalnih živaca. Posljedica je tzv. radikularni sindrom koji karakterizira bol u leđima i značajno smanjenje pokretljivosti lumbalne kralježnice.

bol u kralježnici s lumbalnom osteohondrozo

Situacija u kojoj se leđa osobe klinove s lumbalnom osteokondrozom ne događa iznenada, stoga stručnjaci preporučuju početak rješavanja problema prije nego što postane kritičan. Dakle, ima smisla testirati svoje tijelo na bilo kakve probleme.

Glavni simptomi osteohondroze su sljedeći:

  • vučna bol u lumbalnoj regiji (u prvoj fazi bolesti bol nije prejaka, ali s vremenom se pojačava);
  • ograničenje pokretljivosti u lumbalnoj regiji;
  • problemi tijekom hodanja;
  • utrnulost udova.

Zbog kompresije intervertebralnih žila mogu nastati čak i bolesti unutarnjih organa. To se događa ako je bolest ozbiljno zanemarena. Ako primijetite bilo koji od gore navedenih simptoma, preporuča se da odmah potražite pomoć stručnjaka: neurologa ili terapeuta. Liječnik će propisati sveobuhvatnu terapiju koja može učinkovito izbjeći pogoršanje situacije.

Kako postupiti u slučaju akutnog napada osteohondroze

Ako su vam leđa ipak u nekom trenutku neočekivano iskrivljena, trebali biste znati koje konkretne radnje poduzeti u iščekivanju ekipe hitne pomoći koju morate pozvati. Dakle, govorimo o sljedećim manipulacijama:

  • ni u kojem slučaju ne treba pomoći osobi da se ispravi, jer takvi postupci ne samo da mogu izazvati novi napad boli, već i dovesti do još većeg pomaka kralježaka, što je prepuno razvoja paralize;
  • ako je moguće, pomozite osobi da legne na krevet ili na kauč;
  • ne dirajte bolno područje leđa;
  • žrtvi je potrebno dati anestetik koji će smanjiti bol;
  • ako je sindrom boli umjeren, lumbalnu zonu treba tretirati anestetičkom mašću.

Značajke liječenja lumbalne osteohondroze

Glavni zadatak koji se mora riješiti u liječenju lumbalne osteokondroze je uklanjanje boli. Nakon toga treba poduzeti niz radnji za vraćanje mobilnosti i uklanjanje uzroka kompresije živaca kralježnice. U principu, cilj liječenja u svakom slučaju je postići potpuni oporavak bolesnika. U uznapredovalim slučajevima govorimo o indukciji stabilne remisije uz obnovu većine motoričkih funkcija.

Liječenje može biti konzervativno i brzo. Konzervativna metoda liječenja lumbalne osteokondroze uključuje tečajeve lijekova protiv bolova, kao i opće jačanje i protuupalno liječenje. Kirurško liječenje se provodi samo u slučajevima kada postoji stvarni rizik od paralize na pozadini značajnog pomaka kralježničkog diska. Tijekom kirurškog zahvata uklanja se kila, mijenjaju se intervertebralni diskovi, uklanjaju se koštane izrasline, priraslice i ožiljci na kralješcima.

U nekim slučajevima, korištenje narodnih lijekova može biti prilično učinkovita metoda. Na primjer, možete napraviti obloge na bazi ljekovitog bilja. Također je korisno omotati lumbalni dio šalovima ili šalovima od prirodne deve ili bilo koje druge vune.

Značajke rehabilitacije osteohondroze

Kako bi se konsolidirali rezultati provedenog liječenja, snažno se preporučuje poduzimanje mjera rehabilitacije s velikom ozbiljnošću. Bolje ga je provoditi tijekom remisije u centrima za medicinu i fizičku obuku, koji su otvoreni u gotovo svakom gradu. Programi rehabilitacije izrađuju se za svaku osobu posebno, odabirom kompleksa na individualnoj osnovi. Uključuje sve vrste tretmana, uključujući terapiju vježbanjem, masažu i fizioterapiju.